Tek štirih mostov - Novice - Loka bo spet tekla

Loka bo spet tekla

7. maja 2021, avtor t4m

Organizacijski odbor Teka 4 mostov se je odločil, da bo poskusil izpeljati letošnji dogodek v načrtovanem terminu, in sicer 19. junija 2021. Dogodek bo seveda potekal v skladu s takrat veljavnimi ukrepi in priporočili, organizatorji pa načrtujejo, da bodo dopoldne tekli vrtčevski otroci, popoldne pa šolarji. Novost bo 5-kilometrska trasa, ki bo prečkala vse štiri mostove po lokalnih in občinskih cestah, možno pa jo bo prehoditi ali preteči od 10. do 21. ure – ob upoštevanju cestnoprometnih predpisov. Seveda bo najlepše teči/hoditi med 20. in 21. uro, ko se bo že začelo mračiti pa tudi vroče ne bo več.

Za vrtčevske otroke in šolarje od 1. do 5. razreda se trasa ne bo spremenila, saj tečejo po Mestnem trgu in Klobovsovi ulici, šolarji od 6. do 9. razreda pa bodo tekli po spremenjeni trasi. Namesto po Kidričevi cesti bodo proti avtobusni postaji tekli po peš poti pod Kidričevo cesto, s čimer se bodo organizatorji izognili zapori državne ceste. Za vrtce imajo organizatorji tudi rezervni načrt. Če njihovih tekov ne bo mogoče izvesti v soboto, bodo organizatorji »pripeljali« T4M k večjim loškim vrtcem kar med tednom in pripravili tekaško-zabavni dogodek za vsak vrtec posebej. Seveda bodo vse vrtčevske otroke, ki bodo tekli, spet nagradili s tradicionalnimi zelenimi majčkami, na katerih piše »Radi tečemo«.

Nova, 5-kilometrska trasa bo večinoma tekla po ustaljenih poteh Teka 4 mostov z nekaj spremembami. Start bo na Mestnem trgu, potem pa navzdol po Pepetovem klancu v Puštal. Skozi Puštal bomo naredili ovinek, potem pa naprej v vas Suha in do naselja Pod Plevno. Tu bo druga sprememba, saj bomo naredili ovinek skozi naselje in se potem ponovno priključili na že znano traso Sorške ceste, ki nas pripelje vse do Tehnika. Tretja sprememba bo na križišču Stare ceste in Spodnjega trga, saj ne bomo šli desno navzgor proti Kidričevi cesti, pač pa levo navzdol proti Šeširju. Od tam naprej bo nova trasa vse do Kapucinskega mostu, saj bomo pri Šeširju zavili navzgor proti Cankarjevemu trgu, šli na avtobusno postajo in mimo pošte ter hotela Garni do Kapucinskega mostu. Od tam naprej pa samo še po Blaževi ulici in na Mestni trg.

Vsak udeleženec bo na startu dobil kartonček, ki ga bo moral žigosati na Suhi. Na podlagi žigosanega kartončka bo vsak udeleženec na cilju prejel priznanje »Podpornik Teka 4 mostov« in praktično nagrado. Udeležba bo brezplačna, vnaprejšnja prijava ne bo potrebna, merjenja časov ne bo.

Organizatorji pa bodo imeli pripravljen tudi načrt B, če bi se epidemiološke razmere izrazito popravile in bi bile dovoljene prireditve z več sto udeleženci. V tem primeru bi s startom ob 20. ali 21. uri organizirali tek na 5-kilometrski trasi, z merjenjem časov in zaporo cest. Vnaprejšnje prijave bi bile potrebne, plačati pa bi bilo treba le stroške časomerilcev.

Vse informacije bodo objavljene na spletni strani www.t4m.si in na FB strani https://www.facebook.com/TekStirihMostov.

Šport in literatura

Lucijan Zalokar, mladi atlet, novinar in publicist, se je na začetku epidemije, ki je ohromila svet, odločil, da bo poskušal trenirati podobno, kot je pred sedmimi leti, ko je bil tek na srednje proge središče njegovega življenja. Kaj vse se ob tem dogaja v njegovi glavi, v njegovem telesu? Kako premišljuje o svobodi in naporu? Napisal je knjigo Tek na robu živčnega zloma, pripoved o tem, kako si zastaviti cilj in se pognati proti njemu, kako se pobrati, če omagaš, kako udomačiti napor in bolečino ter ju spremeniti v izkušnjo in o vsem tem povedati napeto zgodbo. Z njim se bo v okviru literarno-športnega programa na Teku 4 mostov pogovarjala Anja Eržen.

Prečkamo mostove – povezujemo ljudi.

Ekipa T4M